BEHANDLING MED BOTOX/AZZALURE PDF Skriv ut E-postadress

Vad de allra flesta känner till om Botox är att det är ett läkemedel som används vid rynkbehandling. Inte lika känt är att det använts flitigt inom läkemedelsindustrin i mer än 25 år, och bland annat får tusentals cp-skadade barn lindring mot sina spasmer, dosen är då betydligt högre än vid rynkbehandlingar. Botox har många andra användningsområden och det används bland annat som hjälpmedel för att få bort spänningshuvudvärk, migrän och tandgnissel. Ämnet är helt ofarligt i kroppen i de små mängder som används hos oss.

Både Botox och Azzalure innehåller en substans, botulinumtoxin typ A, som får muskler att slappna av och på så vis bland annat ge effekt på rynkor. Vetenskapliga studier har visat att effekten av Botox/Azzalure varar längre efter upprepad behandling, detta dels beroende på att rynkmuskeln blir svagare efter varje behandling som resultat av att den inte används och dels för att man omedvetet ändrar mimik.

Vilka rynkor kan behandlas?

De vanligaste rynkorna att behandla med Botox är rynkorna mellan ögonbrynen, glabella, de horisontella rynkorna i pannan och de små rynkorna runt ögonen, kråksparkar.

Andra behandlingsområden

Vid kraftig svettning i armhålorna, hyperhidros.
Läkaren injicerar Botox på flera ställen i armhålan. När det injiceras i huden påverkar Botox svettkörtlarna så att svettproduktionen minskar. Du kommer vanligtvis att märka en förbättring inom den första veckan efter behandling. Vanligen varar effekten i genomsnitt 7,5 månad efter den första injektionen och 1 av 4 patienter märker fortfarande effekt efter ett år. När effekten börjar avta kan du vid behov få behandling igen men inte oftare än var 16:e vecka.

Tandgnisslan/bruxism

Botox ger ett mycket gott resultat på spända käkmuskler och tandgnissel och kan hjälpa även dig med bettskena att slippa den helt. Genom att med injektioner behandla tuggmuskeln, masseter, så minskar man muskelns kraft och kan på så vis slippa symtomen som dessa spänningar kan ge. Om man gnisslar tänder under en lång tid kan käkmuskeln bli förstorad av spänningarna att ansiktsformen påverkas genom att käkmuskulaturen blir större och ansiktet får en mer kantig form, masseter hypertrofi. Detta försvinner genom behandling med Botox och ansiktet får en mjukare form.

Biverkningar

Liksom alla läkemedel kan Botox/Azzalure skapa biverkningar, men det är fram till i dag inte rapporterat om några bestående men. De vanligaste biverkningarna är relaterade till injektionsstället, så som rodnad, svullnad, smärta, blåmärke eller huvudvärk. Vanligtvis uppträder dessa biverkningar inom den första veckan.

Efter behandlingen

Undvik att massera det behandlade området de första dagarna efter behandling. Massage kan sprida Botox/Azzalure till närliggande nervändar/muskler som då kan inaktiveras för en tid. Samma dag ska du undvika att bära och lyfta tungt samt kraftig fysisk aktivitet.

Botox/Azzalure ska inte användas om du är gravid eller ammar.